Light art Bavokerk Haarlem

Light art / Exterior / Public

COLOR AND MOVEMENT, AS SUNLIGHT TOUCHES OUR SENSES

PHASE: realised 2020 for the 775th anniversary of the city Haarlem
DESIGN: Mijntje van de Sande.
In collaboration with Roland Lemlijn
PHOTOGRAPHY: Christian Fregnan
DETAIL: Lichtkunstwerk op de toren van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem. Aangeboden door de Vrienden van de Bavo ter gelegenheid van het 775-jarig bestaan van de stad.
PRESS: Haarlem105 23-11-2020Haarlems Dagblad 20-11-2020 |  Haerlems Bodem – de Gezichten van Haarlem 12-11-2020


“Op 23 november 2020 was het 775 jaar geleden was dat Graaf Willem II van Holland stadsrecht verleende aan Haarlem. Om dat te vieren wilde onze vereniging een lichtkunstwerk aan de inwoners van Haarlem schenken. Het lichtkunstwerk moest zich op de toren van de Grote Kerk afspelen en gebruik maken van de nieuwe licht infrastructuur die in september 2020 in gebruik was genomen.

Mijntje van de Sande (Design by Meyn) hebben we gevraagd gevraagd een ontwerp te maken.  Van meet af aan voelde zij heel goed aan wat onze wensen waren. Het ontwerp moest terughoudend van aard zijn, het mocht geen lichtshow worden.

Geïnspireerd door een aantal schilderijen van de kathedraal van Rouen die Claude Monet onder verschillende lichtomstandigheden maakte, stelde zij een ontwerp voor. Het kent een achter- en een voorgrondkleur. De voorgrondkleur draait langzaam om de toren, het volgt de beweging van de zonsopgang. Elk seizoen heeft zijn eigen kleurencombinatie. Voorbijgangers zijn verrast door het kunstwerk en als ze doorhebben dat het langzaam verandert, blijven ze gefascineerd staan kijken, maken foto's of een video.

De communicatie met Mijntje verliep uitstekend, dat gold ook voor haar samenwerking met de programmeur van de lichtinstallatie.

Het resulteerde in een prachtig lichtkunstwerk dat dagelijks te bewonderen is tussen 21:00 en 21:30, 's zomers tussen 23:00 en 23:30. Van harte aanbevolen!"

Jean Laurey - voorzitter Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk.